Zamknij Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Polityka prywatności

Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego

talerz

Beet wellington, demiglas z warzyw oraz puree z pieczonych ziemniaków - przepis Grzegorza Łapanowskiego (4 porcje)

Beet wellington

Składniki:

  • 1 duży lub 2 mniejsze buraki podłużne ugotowane lub upieczone ok. 400 g total
  • 2- 3 łyżki dobrej musztardy
  • 12 pieczarek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 2 naleśniki
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 rozbełtane jajko
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść i zetrzyj na tarce na grubych okach.   
  2. Tarte pieczarki usmaż na oleju ze szczyptą soli. Kiedy grzyby uwolnią wodę odparuj ją. Na koniec dodaj odrobinę masła. Sól i pieprz do smaku. Jeśli lubisz możesz też dodać 1/4 łyżeczki listków świeżego tymianku. To jest duxel pieczarkowe.   
  3. Buraki natrzyj musztardą i popieprz.   
  4. Duxel rozprowadź równomiernie po naleśniku. Buraka połóż na posłaniu z naleśnika wyścielonego duxel. Zwiń naleśnik z burakiem w środku. Prawy i lewy bok naleśnika złóż do wewnątrz tak by powstał rodzaj „cukierka”. Możesz dodatkowo owinąć w folię spożywczą i schować go do lodówki by „związał”. 
  5. Cukierek (bez folii spożywczej) zawiń w ciasto francuskie. Taki pakunek posmaruj rozmąconym jajkiem przy pomocy pędzelka. Możesz taki pakunek udekorować za pomocą pasków z ciasta francuskiego. Możesz taki pakunek udekorować za pomocą pasków z ciasta francuskiego. 
  6. Piecz wellingtona (pakunek z ciasta i buraków) w temperaturze 210 oC  aż ciasto wyrośnie i pięknie się zrumieni. Ok 25-30 min. 
  7. Wellingtona możesz podać z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką. Podawaj przekrojony by eksponować wnętrze. Pamiętaj by do krojenia wykorzystać nóż z ząbkami - taki jak do chleba. Będzie łatwiej kroić wellingtona. 

Demiglas z warzyw

Składniki:

  • 250 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 50 g selera
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 20 g mąki pszennej 450 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 80 g wytrawnego czerwonego wina
  • 4 gałązki tymianku 
  • 4 ziarna ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • Opcjonalnie 1.2 l bulionu warzywnego lub grzybowego niesolonego
  • Sól i świeżo mielony pieprz. 

Przygotowanie:

  1. Pieczarki oczyść, warzywa dokładnie umyj. 
  2. Pokrój warzywa i grzyby w grube kawałki i umieść je na blasze do pieczenia. 
  3. Obtocz je olejem i piecz w temperaturze 200 C przez ok. godzinę do pięknego zezłocenia.
  4. Po tym czasie posyp je mąką i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Piecz dodatkowe 10 min. 
  5. Warzywa i pieczarki przenieś do garnka. Podlej winem, dodaj przyprawy, odparuj. 
  6. Zalej wodą lub bulionem - tylko do przykrycia warzyw i gotuj ok. godzinę.
  7. Po tym czasie scedź bulion do czystego garnka i gotuj aż mniejszy swoją objętość o ok. 70-90 procent - do porządnej gęstej konsystencji. 
  8. Dopraw do smaku solą i pierzem. Podawaj ciepły. 

Puree z pieczonych ziemniaków
z palonym masłem.

Składniki:

  • 1.5 kg dużych ziemniaków na puree
  • Sól
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 300 ml mleka
  • Sól 
  • obcjonalnie gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, osusz, posól i natrzyj olejem. 
  2. Ziemniaki piecz do miękkości i zezłocenia. Przekrój wzdłuż na pół i łyżką wydrąż miękki miąższ. 
  3. Miąższ przetrzyj przez przecieram, przez sitko lub przefasonuj przez praskę. 
  4. Zrób brązowe masło. Ogrzewaj aż się pięknie zarumieni i nabierze złocistej barwy i orzechowego aromatu. 
  5. Spieczone skóry (ew. Możesz je jeszcze dodatkowo zapiec by wydobyć jeszcze więcej koloru i aromatu) z ziemniaków zalej mlekiem i gotuj ok 10 min, aż mleko nabierze aromatu. 
  6. Przecedzone mleko podgrzej z palonym masłem i wkręć je w gorące puree. Dopraw solą i ew. gałką muszkatołową.   

Ciepłego wellingtona podawaj z gorącym puree i sosem demig - rzecz jasna mile widzianym akcentem będzie dodatek świeżych liści sałat i jakieś blanszowane zielone warzywo - np. brokuł. 

Smacznego!

Zobacz filmw którym Grzegorz razem z Gosią przygowowują to danie!

Zobacz pozostałe przepisy

Babka ziemniaczana z pieczarkami volute grzybowe i zimowe warzywa
Aranchini z pieczarkami i skórką z cytryny
Zupa rybna z pieczarkami i koprem włoskim
Gofr pieczarkowy z pastą cebulowo-pokrzywową
Risotto Pieczarkowe – ziołowo-kremowe ze złocistymi pieczarkami
Tartaletka z farszem pieczarkowo - indykowym z musem z zielonego groszku i puree z dyni
Roladka z aromatyczną pieczarką, sosem z suszonej śliwki, puree z marchewki, pierożkami z kaszą gryczaną i pieczarkami
Pieczarkowy creme brulee z konfitowanymi boczniakami i sosem bazyliowym
Lasagne z białą kiełbasą i koprem włoskim, chili i skórką z cytryny.
Ziemniaczane farszynki nadziewane farszem pieczarkowym
Pieczarkowy „pokuczaj”
Wegetariańskie kotlety z pieczarek, ziemniaków i soczewicy
Tatar z pieczarki brunatnej
Bulion z pieczonego kurczaka | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Chrupiący pstrąg z sosem romesco, tarteletką grzybową i ziołami | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Zapiekanka z pieczarkami
Beet wellington | Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Pieczarka faszerowana kaczką
Pieczarkowe Wybrzeże
Kaszotto z pieczarkami oraz gołąbki z farszem warzywnym
Bliny z pastami pieczarkowymi
PIECZARKO- BURGER
Kaszubska pieczarka faszerowana rilette z dorsza, z palonym porem
Krakers z pieczarką
Wytrawne kaczuszki z pieczarkami
Koktajl pieczarkowy z nutą natki pietruszki
Pieczarkowa pizza
Domowe marynowane pieczarki
Risotto z pieczarkami i parmezanem. Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Galareta drobiowa z dodatkiem pieczarek
Krokiety ze słodkiej kapusty z pieczarkami
Spaghetti ze szpinakowym pesto, pieczarkami i cukinią
Polędwiczka a la Wellington
Polędwiczka wieprzowa w sosie pieczarkowym z puree ziemniaczanym (ok. 90 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Kotlety siekane z pieczarkami wg. przepisu KGW w Wielichowie
Fusili z pieczarkami i cukinią (ok 30 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Sandacz duszony z pieczarkami i winem (ok 50 min.) Przepis autorstwa Grzegorza Łapanowskiego
Kulebiak z łososiem, młodą kapustą i pieczarkami (ok 50 min.) Przepis Grzegorza Łapanowskiego
Krem pieczarkowy
Zupa gulaszowa z pieczarkami wg. KGW w Gradowicach
"Pieczarkowa niespodzianka" wg KGW w Śniatach
Mielone z pieczarek - wg. KGW Wilkowo Polskie
Pieczarkowe uszka na jajecznym cieście - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Przepis na sos z pieczarek portobello - przepis Kamili Dumki
Pieczarkowa potrawka z kurczaka - Przepis Magdaleny Wojtanowicz
Stir fry z pieczarkami i tofu, z makaronem ryżowym i fistaszkami - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Soczyste mielone z pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami - przepis Magdaleny Wojtanowicz
Zapiekanki z pieczarkami ze szczypiorkiem
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem
Schab duszony z pieczarkami
Pieczarkowe Spaghetti Bolognese
Pieczarkowe Spaghetti
Szybkie gołąbki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek
Pierogi z pieczarkami
Farsz z pieczarek, kaszy gryczanej i dodatkiem żółtego sera
Łazanki z młodej kapusty z dodatkiem pieczarek i koperku
Proziakowe zapiekanki
Najlepsza domowa pizza
Kotlety ryżowo–szczypiorkowe z sosem pieczarkowym
Pieczarkowy krupnik
Pieczarkowa fasolka po bretońsku
Schabowe roladki z pieczarkami zawinięte w boczek
Kotlet schabowy z pieczarkami
Warzywny pasztet z młodej cukinii i marchewki z dodatkiem pieczarek oraz świeżej bazylii
Szakszuka z pieczarkami i cukinią
Żurek z pieczarkami
Siekane kotlety z pieczarkami, serem i młodą cukinią
Mielone z cukinią, pieczarkami oraz dodatkiem płatków owsianych
Śledzie w sosie tatarskim z marynowanymi pieczarkami
Zupa pieczarkowo-cebulowa - przepis Grzegorza Łapanowskiego
Stek z pieczarkami, z makaronem w sosie porowo-serowym